29.5.06

Däruppe i taket!

Anna tyckte att jag skulle göra ett inlägg om taklampor! Jag håller med Anna om att det är ett svårt ämne, mycket svårt. Men skam den som ger sig, här kommer några snabba förslag på vad jag gillar på de stora varuhusen!Först måste jag visa vad jag tittar på varje morgon och kväll! Den här jugendlampan hänger i sovrummet, och är ett "långlån" från en f.d. rumskompis. Tyvärr gick en av kuporna sönder i en flytt så maken tog promt bort de andra. Jag tycker den är så vacker och kan aldrig riktigt se mig mätt på den! Det är rogivande på nåt sätt att titta på de lysande glödlamporna.

Jag är mycket svag för jugendlampor, som vid första anblicken kan verka klumpiga och fula. Ger man dem bara lite tid, kan man se hur otroligt vackra de är! Den andra typen av lampor jag tycker om, är de som har funkisens rena och lite bulliga former. Kort och gott så tycker jag att båda lamptyperna passar in i de flesta miljöer, även den superromantiska! Då börjar vi med:

Ikea! Lampan, överst till vänster, 'Håve' är en variant på den klassiska skomakarlampan. 'Septim', till höger, tycker jag otroligt mycket om eftersom den påminner mycket om den lampan som vi hade i köket när jag växte upp! Passar inte färgen? Fram med sprayburken flickor! 'Fado' längst ner, är ju en riktig klassiker, med en form vi alla känner igen!

Då var det Mios tur! Zero, taklampan, har en sån mjuk och härlig form att jag bara vill krama! Cancan önskade jag vore gjord i snäckskal i stället för plast. Har ni pillat på en sån här lampa av snäckskal? Ljudet är underbart!

Markslöjd bjuder på de här lamporna, som nästan andas lite Metropolis i mina ögon! Markslöjd har alla typer av belysning (även utomhusbelysning) och har dessutom återförsäljare runt hela landet. Hemsidan är fullmatad så besök gärna - kul nog har de även ett stort utbud på lampskärmar!

Om du vill ha något speciellt, kanske det här kan vara något? Kiki på Le-crapaud.dk gör vackra lampor av gamla skålar och fat i pressglas. Skulle inte säga nej till en sån här lampa!

Det är var en kul uppmaning - kom gärna med fler! Jo, du som är ute efter fotogenlampor m.m. i gammal stil kan gärna kika in här >>

15 kommentarer:

Anneli sa...

Lampor!!!!Jag borde gå med i anonyma lampsamlare. Du anar inte....
Först of all. Din sovrumslampa är jättefin. MEN byt ut glödlamporna till koltrådslampor och du ska se att vårkänslorna får en helt annan dimension. Nu väckte du en sovande björn så det blir noglite lampblogg hos mig också. Jag fångar bollen i luften så att säja!
Jäkligt snygga de där i pressglas!

Hulda sa...

likte også den lampa i pressglass, kjempesøt!

Lantliv sa...

Koltrådslampor?! Har jag ens hört talas om det?! Meen, klart jag ska kolla upp - dina råd står mycket högt i kurs ska du veta sen du kom med v-slipen!

Kör på med mer lampor! De förra du visade var jättesnygga. Kan du inte se om du hittar lampor i stil med såna där man har på kräftskivor - me like!

Hulda:
Visst är den söt!! Det är nästan så man vill prova att göra en!

Hulda sa...

Hadde tenkt å kjøpe lantliv, er det et bra magasin?

Lantliv sa...

Hulda:
Ja gör gärna det! Den är det bästa vi har att erbjuda faktiskt! Här är det mycket härlig svensk sommar! Meeen, den är ju inte lika bra som Vackre Hjem... - den är helt klart bäst!

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker!

Hulda sa...

Ja, hvis jeg finner bladet, skal jeg si fra hva jeg synes om det. God natt til deg! :)

lina sa...

Jag tycker lampan i pressglas är enormt fin! Skall försöka göra en utflykt till Roskilde i sommar och försöka leta upp butiken! Annars skulle ajg vilja ha en gammeldags carl larsson lampa i köket, skall nog prata snällt med mamma om hon kan göra en. (Hon har gjort en till sig själv). Har sett en på Svenskt tenn (som vi alltid besöker när vi är i huvudstaden), men den var ganska dyr.....

Anna sa...

Åh vad kul att du antog mitt förslag! :) Det är kul att köpa lampor secondhand, och din fina lampa var ju superhärlig! Men det kan vara svårt att hitta, så tack för dina tips, fanns många fina där! De där med pressglas alltså, vilken idé! Kan man beställa med frakt, eller vågar man inte det, de är ju ömtåliga..

Om du får tid så efterlyser jag ett reportage om det perfekta soffbordet i lantlig stil! Vårt börjar sjunga på sista versen, med andra ord det är vitmålat, men det är inget roligt bord ändå!

Nina på Johangården sa...

Jag älskar annorlunda lampor och detta med att göra lampor av fina skålar och glas har jag tänkt på... och så fanns det en som gör det!

Härligt!

maloppa sa...

Liksom flera andra fastnade jag för de i pressglas, en liten söt sådan i ett fint fönster. Skulle vara kul att testa göra en själv. Kan man borra i glas?? Vet inte om jag skulle våga...

Lantliv sa...

Flickor!
Visst är det svårt med lampor? Jag glömde ju i inlägget att propagera för Blocket och sajter som Tradera, här kan man hitta massor!

Lina:
Om du tar dig till Roskilde i sommar "kräver jag" :) att du tar med dig kameran!

Om pressglaslampan:
Den är ju så söt och borde ju gå att fnula ihop själv tycker jag... Eftersom pressglas är ganska kompakt så borde det väl gå att borra försiktigt i glaset?!

Kanske om man "gaffatejpar" borrhålet innan? Är det någon som kanske har erfarenhet av att borra i glas?!

Linda sa...

Jag gillar den där enkla runda från Ikea.

Vi är rätt dåliga på lampor i det här hushållet. Jag skulle t ex behöva fler läslampor.

Anonym sa...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

Anonym sa...

I find some information here.

Anonym sa...

Mios can-can är en kopia. Originalet är gjort i pärlemor, skitsnygg. Jag har koll för den hänger hemma hos mina föräldrar.

Antal som kikar just nu: