8.7.08

Det där med semester och pelargoner

Nu så här i semestertider tänkte jag passa på att berätta hur jag gör för att få pelargonerna att överleva när jag åker på semester. Våra plantor klarar sig utan problem i en månad genom att jag gör så här:

1. Nyp bort alla blommor och knoppar!

2. Vattna igenom plantan riktigt ordenligt. Enklaste sättet är att doppa hela krukan under vatten. Ta upp krukan när det slutar "bubbla i vattnet". Observera att det måste vara hål i krukan om du ska doppa den - annars riskerar plantan att bli för blöt och ruttna. Låt överflödsvattnet rinna av.

Om du har planterat dina pelargoner i terrakottakrukor kan du gärna låta krukorna stå och dra en liten stund i vatten för att "mätta krukan". Om krukan inte är mättad kan den suga upp vattnet från själva växten.

3. Se nu till att skydda dina små raringar mot det starka solljuset genom att flytta in dem i rummet. Alternativt kan du dra ner en persienn eller skugga plantorna med en gardin eller dyl.

Har du ett bra tips på hur du "semestrar" dina pelargoner så får du gärna dela med dig!

P.s Tack för era kommentarer i förra inlägget - ska ägna kvällen åt att svara!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset, har ingen som vattnar i år!

anna k. sa...

Lotta: Prova och tappa inte sugen om pellisarna ser skruttiga ut när du kommer hem - lite vatten och puts så är de som nya igen!

På min gatan i stan sa...

Pelargoner är nice! Tack för tipsen! :-)

kram!

anna k. sa...

Marre: Pellisar är definitivt nice! Hoppas du får användning av tiset!

Anonym sa...

Tack för svaret i min blogg å jepp, jag ska hålla ögonen öppna och besöka din blogg nästa vecka.

Anledningen till att jag fågade är att dels så gillade jag bilderna och dels så är jag själv på tokjakt efter ny kamera för tillfället, min "dog" häromdagen.

anna k. sa...

Annaanna: Det är ju hur svårt som helst att bestämma sig vad för slags kamera man ska skaffa, den här gången blir det en digital systemkamera. Återkommer med lite bilder och mer info!!

Ett tips är att sätta ribban rent prismässigt och sen leta efter typ. Läs också olika omdömmen på nätet - de var stor hjälp för mig!

Anonym sa...

Tackar för tipsen! Jag kan verkligen behöva dem.... Mina blommor mår inte alltid så bra ens när jag är hemma =)

linnea-maria sa...

Hejsan! Min svärmor brukade ställa sina blommor på diskbänken ovanpå en gammal handduk som leddes ner i diskhon. Diskhon fyllde hon med vatten. Vacker pelargonbild du visar /linnea-maria

anna k. sa...

Hallakulle: Hm, du kanske vattnar för mycket eller för lite kanske? Eller är det brist på näring? Kika gärna in på odla.nu - de har massor av bra tips!

Linnea-Maria: Jag har också hört att det ska vara toppen att göra så. Tyvärr är jag för nojig "tänk om det blir en vattenläcka" så jag har aldrig vågat prova :)

Roligt att du gillar pelargonen - den har faktiskt gått i arv i fem generationer!!

Cecilia sa...

Har själv upptäckt dessa vackra blommor i år - hade tidigare fördomar om mormorsblommor... Helt otroligt att en pelargon kan överleva fem generationer!!! Var ställer man den på vintern när man bor i lägenhet?

Tack för alla tips, när jag var i Grekland i en vecka mådde mina vita pelargoner inte särskilt bra, men nu när jag är på kusten har jag flyttat dem till diskhon och bett mannen att ge dem lite vatten då och då. Får se om det funkar!

kram cecilia

mintid sa...

Det låter som en helt sund behandling av dina pelargoner :)
Jag är med så förtjust i dessa växter...har en Mårbacka på uteplatsen som jag bara måste klara övervintra i år igen...

Hörde en kul grej om två som diskuterade hur dom gjorde för att klara dom över vintern.

NR 1: Jag sätter ner dom i källaren där det är helt mörkt. Glömmer bort dom och tar fram dom till våren, möjligtvis en liten vattning 1-2 ggr.

NR2. Satte ut sina utomhus under husgrunden till sin sommarstuga. Där stod dom hela vintern....

Båda två var så nöjda med hur fina dom blev till våren och jag kan tycka det var två olika tips...

;-)