8.3.06

Tulpaner

Visste du att svenskens favoritblomma är tulpanen?! Vi köper faktiskt mest tulpaner i hela världen! Våren är tulpanens högtid och häromdagen besökte jag Slottsträdgården Ulriksdal där de varje år har självplock av tulpaner.

Hur ljuvligt är det inte att få känna på alla knubbiga, krispiga tulpaner! Att dessutom få välja vilken sort man vill känns extra lyxigt!

En sak har jag upptäckt med tulpaner och det är att ju mer man orkar pyssla om dem, desto längre håller de sig fina! Om man dessutom kan förvara dem svalt så kan de faktiskt hålla sig fina i upp till två veckor (även om de på slutet blir så där härligt "dekadenta")!

Här kommer några enkla skötselråd från Slottsträdgården Ulriksdals hemsida:

När du kommer hem:
Skär nya snittytor (skär ca 1- 2 cm) och fyll en vas med kallt vatten. Låt tulpanerna stå ca en timme med omslaget på. Ta sedan av det och arrangera tulpanerna som du vill ha dem. För längre hållbarhet kan du gärna ställa tulpanerna lite svalare under natten.

Vattentemperatur:
Fyll vasen med några centimeter kallt vatten (vattenytan ska inte nå upp över bladen).

Skötsel:
Byt gärna vatten varje dag eftersom tulpaner "dricker" mycket vatten och skär nya snittytor då och då. Näring behövs inte. Undvik att ställa tulpanerna bredvid frukt, det kan försämra hållbarheten.

Hållbarhet:
Från några dagar upp till ca en och halv vecka, beroende på sort och skötsel.

Tips:
Arrangera gärna tulpanerna med vackra kvistar som t.ex. vide eller andra snittblommor som Ranunkel eller Ginst.

Bild: http://www.marthasflowers.com/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket bra och härligt inlägg! Jag är ju förtjust i tulpaner. Jag verkar vara i gott sällskap. ;-)

http://tankebubblor.blogg.se/180106190302_tulpanens_dag.html

Anonym sa...

_tulpanens_dag.html
så skulle det stå på slutet av länken.

Ha det bra.

anna k. sa...

Älskar verkligen tulpaner! Det är nästan en besatthet! Har inte provat dra upp lökar själv så det kanske kan vara ett nytt steg i mitt missbruk!!

Ha det så gott!!

/Anna